Appsilla mielenterveysongelmista voittoon ?

On parkkiappsi, aktiivisuusappsi, diettiappsi ja appsi miltei joka sukkaputiikin nettikauppaan. On jopa appseja motivoimaan, inspiroimaan ja tallentamaan mielialaa. Bipo Kireellä surffasi appsiviidakossa ja totesi, että ainakaan perinteiset masennusappsit eivät sovellu bipolaareille, mutta löytyi joukosta silti kaksi varta vasten bipolaareille suunniteltua appsia: eMoods ja UP! Eikun lataukseen sitten vaan, siis appsit 😉 Molemmat löytyvät Play-kaupasta myös Androidille ja iOSille.

20180312_161159.png20180312_161135.png

eMoods on amerikkalaisen, itsekin kaksisuuntaista mielialahäiriötä sairastavan luomus hänen kyllästyttyään täyttelemään lääkärin antamia seurantakaavioita. eMoods on muutakin kuin appsi. Tarjolla on myös blogi, jossa on erilaisia artikkeleita kaksisuuntaisesta mielialahäriöstä. UP! Taas on Grazin yliopistosairaalan tyyppien tekosia. Yhteys kaksisuuntaiseen löytyi kaverien ”lähipiiristä”. Seurattuaan toistuvia manian ja masennuksen jaksoja ja niiden vaikutusta henkilön läheisiin, alkoivat tyypit kehittää appsia. Samaisella yliopistolla on myös bipojen ”out-patient-clinic” eli avoklinikka, jonka yhteydessä kaverit kehittävät appsiaan edelleen. Aika edistyksellistä! Hemmot myös tuottavat psykoedukatiivisia videoita (toistaiseksi vain saksaksi) bipolaareille ja heidän läheisilleen.

Molempien appsien käyttöönotto oli ilmaista ja suht vaivatontakin kärsimättömälle käyttäjälle. eMoodsiin ei tarvinnut kirjata mitään, UP! taas pyysi kirjautumista, lupaa käyttää sijaintia, puhelutietoja ja luoja ties mitä – näiden tarpeellisuudesta myöhemmin. Sanotaanko vain, että ”germaaninen pedanttius” vaatii.

eMoods toimii pääasiassa painikkeilla. Joka fiilikseen on 4 eri tasoa, josta valita. Unen määrä on tärkeä mitattava tekijä molemmissa appseissa ja tässä sekin ”täpätään” plussasta. Valmiita mitattavia asioita tässä appsissa on masennustaso, innostustaso, ärtymystaso ja ahdistustaso.Screenshot_20180221-180412.png

Lisäksi tässä appsissa on automaattisena kyllä/ei-valinta psykoottisille oireille sekä oliko sinä päivänä keskusteluterapiaa. Tähän appsiin voi myös lisätä omia tarkkailtavia asioita maksullisessa versiossa. Kahdeksi viikoksi saa kuitenkin ilmaisversion, johon Bipo Kireellä lisäsi ”seksivietti” ja ”montako kertaa heräsin yöllä”. Näille pystyi valitsemaan joko kyllä/ei-vastauksen, numeerisen arvon tai tuon neljän arvon perusskaalan. HUOM! eMoodsin perustaja lupasi blogikirjoituksen kunniaksi suomalaisille käyttäjille elinikäisen maksetun version PUOLEEN HINTAAN (n.5$) toukokuun 2018 loppuun asti! Klikkaa ”Support us”-appsissa ja voit hyödyntää tämän tarjouksen.

20180312_163142.png

Appsi tallentaa myös lääkkeet ja niiden ottamiset ja kun alkudata lääkkeistä ja niiden normimääristä, ottoajankohdista ja säännöllisyydestä on syötetty appsiin, käy päivittäisten otettujen lääkkeiden kirjaaminen helposti taas vain täppäämällä. Appsiin voi myös syöttää normimäärää suuremman tai pienemmän määrän, jolloin appsi osoittaa määrän erikseen erivärisellä tekstillä.

Screenshot_20180221-180426.png

UP! Taas tallentaa dataa paljon enemmän. Appsiin syötetään kodin sijainti, työpaikan sijainti ja yleisimmin harrastettu liikuntamuoto (kävely, juoksu, pyöräily). Sijainnilla appsi sitten mittaa työssäoloaikaa, kotonaoloaikaa ja liikunta-aikaa. Puhelutietoja appsi käyttää ”sosiaalisen aktiivisuuden” mittaamiseen. Ongelmaksi tulee, jos työskentelee kotona ja tekee paljon töitä puhelimella 😃 Silloin tilastokäyrät näyttävät helposti siltä, että Bipo Kireellä on vihdoin onnistunut siinä, mitä jokainen hypomaniassa toivoo: lisäämään vuorokauteen tunteja. Screenshot_20180312-164708.png

Itse mieliala tähän appsiin on mahdollista syöttää vaikka joka tunti ja appsiin saa myös muistutuksen syöttää tietonsa joka päivä. Mieliala syötetään hymynaamaa liu’uttamalla vasemmalle tai oikealle. Äärimmäisissä ”oloissa” aukeaa ”varoitusmerkit”-valikko, johon voi ihan ilmaiseksi lisätä omia. Alunperinkin siinä on paljon osuvia, mutta ”itsetuhoisia ajatuksia” ja ”heräily keskellä yötä” puuttuvat ja on siis lisätty omaan appsiin testivaiheessa. Omat varoitusmerkit on sekä manialle että masennukselle. (käännösvirheistä ilmoitettu appsin tekijöille)

20180312_163122.png20180312_163308.png

Näitä tarvitsee vain täpätä kirjatakseen varoitusmerkin ylös, mutta ongelmallista on se, että nämä valikot tulevat esiin täpättäviksi vain ”äärioloissa” kun taas eMoodsissa voi yhtä aikaa merkata olevansa vaikka innostunut-itsetuhoinen-ärsyyntynyt, siis parametrejä, jotka tavallisissa mieliala-appseissa ovat toistensa vastakohtia.

Edit: muokattu 14.3. UP!on julkaissut uuden version appsista ”päiväkirjalla”, johon voi merkata eMoodsin kaltaisella skaalalla päivän ”mielialasta” huolimatta myös mm.ahdistusta, energiatasoa sekä lääkkeiden ottoa kyllä/ei-valinnalla. Hyvä hyvä!

Screenshot_20180314-111310.png

Molemmat appsit tuottavat historiadataa ja valmiit graafit. eMoods antaa monenlaista kaaviota ja kuviota käyttäjälleen. Esimerkkinä alla oleva kalenterikuva, jonka väripallojen tulkinta tosin vaatii harjaantumista appsin kanssa.

20180312_163325.png

Lisäksi löytyy tarkempi tieto mitattavista osa-alueista helpommin tulkittavina erikokoisina ja erivärisinä palikoina. Mitä tummempi, sen hurjempi.

20180312_163344.png

Lääkkeet näkyvät yksinkertaisena listana kyllä/ei-vastausten mukaan, mutta kolmen kuukauden yleiskäyrä vaatii jo vähän pohdintaa auetakseen.

20180312_163427.png

20180312_163444

UP! tuottaa periaatteessa erittäin kaunista tilastomatskua, mutta liekö se seonnut kun Bipo Kireellä ylitti vuorokauden tuntirajat, eikä siis tuottanut mitään katseltavaa – oli siis lainattava kuva appsin sivulta. Kannattaa myös kokeilla raportin luontia WIFIn kautta.(tämäkin on raportoitu kehittäjille! Edit 16.3.: tämä bugi korjattu ja nyt Bipo Kireellä saa kaunista tilastokamaa!)

Screenshot_20180312-170529

Onneksi saa kuitenkin ihailla tätä hymiö-siksakkia 😂 – voi kai siitäkin ottaa näyttökuvan, jos haluaa näyttää vaikka lääkärille. Tätä siksakkia sotkee bipolaarin aivokemian lisäksi myös se, että väärin täpättyä fiilistä ei saa muutettua. Esimerkiksi jos kännykkä antaa muistutuksen mielialan kirjaamisesta appsiin, se tulee näytölle hymiöinä, joista yhtä täppäämällä mieliala jo tallentuu jopa ihan vahingossa. Ihan noin kiharaista eloa ei ole edes Bipo Kireellä.

20180312_163250.png

 

Joa appseista pitäisi listata plussat ja miinukset, voisi sanoa, että eMoods on helppo ottaa käyttöön ja helppo käyttää arjessa. Erityisenä kiitoksena mahdollisuus syöttää ”ristiriitaista” mielialadataa. Miinuksena tulostettavien graafien sekava ulkonäkö sekä se, että omia ylöskirjattavia huomioita tai varoitusmerkkejä saa vain maksullisessa versiossa. (Mutta nyt siis elinikäisen täysversion saa toukokuun 2018 asti puoleen hintaan!)

UP! taas antaa monipuolista, visuaalisesti kaunista ja mielenkiintoista dataa ja hymiön käyttö on nerokasta ja helppoa. Omia huomioitavia asioita saa kirjata ylös niin monta kuin haluaa. Miinuksena se, että omat ”varoitusmerkit” tulevat esiin ja täpättäväksi vasta ”äärioloissa” ja näin mielialan kirjaaminen saattaa jäädä vajaaksi. Puutteena myös lääkkeiden kirjaamisen puuttuminen ja se, että dataa ei voi muuttaa jälkeenpäin. (Edit:14.3. Tämä korjattu uudessa versiossa!)

Molempien appsien ongelma on tietenkin myö se, että niitä ei löydy suomen kielellä, mutta latailkaapa appseja ahkerasti, niin ehkä ne innostutaan kääntämään suomeksikin 🙂

Mikä on tällaisen appsin arvo ja voiko sillä hoitaa omaa mielenterveyttään? Appsi kirjaa päivä päivältä dataa ja saattaa auttaa ymmärtämään itseä ja saattaapa se auttaa jotain läheistäkin ymmärtämään missä vuoristoradassa toinen saattaa elää. Parhaimmillaan tämä ”itsetutkiskelu” auttaa ymmärtämään omaa sairautta ja sen kulkua. Tällöin voi ehkä ennakoida ja nähdä vaaran merkit ja toivottavasti myös ehkäistä pahimmat karikot. Appsi voi näin mahdollisesti parantaa jopa elämänlaatua.

Lääkärin kanssa asioidessa tällainen appsi on kultaakin kalliimpi. Kuka hemmetti jaksaa muistaa kuukauden tai kahden tai kuuden välein lääkärikäynnillä kuinka nukkui, söi, pelasi, joi, otti lääkkeet tai jätti ne ottamatta? Appsi antaa armotonta dataansa lääkärin käyttöön – jos itse niin haluaa. Ja voisihan tällaista appsia käyttää diagnostiikkaankin – helpompi lääkärin olisi ehkä määritellä onko kyse kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä kun dataa olisi tarkasti joka päivältä ja pidemmältä aikajaksolta.

Kiinnostavana – ja pelottavana – tulevaisuuden visiona UP! pyrkii kehittämään appsiaan niin, että appsiin voisi liittää läheisen, jolloin hänelle menee viesti mikäli ”varoitusmerkit” alkavat täyttyä. Vähän kuin kännykkään liitettävät murtohälytysohjelmat 😀 ”Piip -piip, äiti sekoaa, kuoleta pankkikortit ja aja kotiin – tässä järjestyksessä” ? Ainakin kunnes niin tapahtuu, Bipo Kireellä aikoo jatkaa appsien käyttöä. Dataa olisi vaikea koostaa jäsennellysti itse. Tässä voi parhaimmillaan oppia ehkä jotain sairautensa kuukausi- ja vuosisykleistä ja lopulta huomata, että sitä voikin itse asiassa olla omaa kaksisuuntaista elämäänsä hallitseva alfa-narttu 😉

Moms sivuille

Kuvat: Bipo Kireellä ja Anoneam

 

 

 

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s